Wat is het verschil tussen SMART en non-SMART batterijen?
Fietsbatterij beheersysteem
In iedere fietsbatterij of ander soort batterij zit een bepaald batterijbeheersysteem, oftewel: Battery Management System (BMS). Dit systeem controleert en beheert de status van een oplaadbare batterij en zorgt voor duidelijke communicatie tussen de batterij cellen. De belangrijkste taak van een batterijbeheersysteem is het beschermen van de batterij tegen storingsbedrijf en het optimaliseren van het laad- en ontlaadproces. Deze batterijbeheersystemen worden steeds beter ontwikkeld en dus ook steeds slimmer. Zo is er dus ook een bepaald BMS dat SMART wordt genoemd.
Wat is een SMART-batterij?
SMART-batterijen zijn fietsbatterijen die een SMART batterijbeheersysteem hebben. Dit betekent dat het batterijbeheersysteem net wat ‘slimmer’ werkt dan een non-SMART systeem. Maar wat is er dan precies anders aan?
Het SMART batterijbeheersysteem is een actief systeem dat steunt op meerdere componenten tegelijk. De batterij is met zowel een normaal batterijbeheersysteem als met een externe communicatiedatabus is gebouwd. Het SMART-systeem zorgt voor meerdere voordelen waaronder dat de SMART BMS meer informatie afgeeft, waardoor de kans kleiner is dat de batterij diepontlading overkomt. Ook worden er meer gegevens met het display en de motor van uw elektrische fiets uitgewisseld. Bij de meeste batterijen is het belangrijk dat de batterij meteen van de oplader wordt verwijderd, zodra deze volledig is opgeladen. SMART-batterijen daarentegen stoppen automatisch met opladen zodra de batterij vol is.
SMART systeem fietsbatterijen zijn niet geschikt voor elektrische fietsen met een non-SMART systeem en vice versa. Een SMART batterij werkt dus niet op een non-SMART elektrische fiets. Ook moet een SMART-batterij worden opgeladen door een SMART batterijlader.
Hoe kan ik SMART batterijen herkennen?
Bij vele batterij merken zoals Phylion wordt er in de productomschrijving duidelijk aangegeven of deze batterij een SMART of non-SMART batterij is. Is dit niet duidelijk? Dan kunt u aan de metalen connectoren die in de aansluiting voor de fiets zitten, zien of uw fietsbatterij een SMART systeem heeft of niet. Enkel de SMART fietsbatterijen hebben ook in de middelste vier poorten metalen connectoren zitten. Daarnaast hebben de batterijen met SMART systeem meestal een sticker, waar SMART BMS opstaat (zie de blauwe sticker op de rechter afbeelding), onder de connector poort.
Ik weet niet zeker of mijn batterij SMART is of niet, wat nu?
Ik heb een SMART-batterij, wat nu?
Als u een SMART-batterij heeft betekent dit dat u deze alleen op elektrische fietsen met ook een SMART-systeem kan bevestigen. Wanneer u uw fietsbatterij gaat vervangen moet u dus ook opnieuw voor een SMART-batterij kiezen, tenzij u een gehele nieuwe elektrische fiets aan schaft. Let op dat SMART-batterijen alleen kunnen worden opgeladen met SMART opladers, en niet met non-SMART laders.
Welke elektrische fietsmerken zijn SMART?
Bij sommige batterijmerken zoals Bosch, Shimano en Gazelle is er geen verschil tussen SMART en non-SMART, en hoeft u dus ook zelf niet te checken welke batterij bij uw elektrische fiets past.
Enkele fietsbatterij merken zoals Panasonic hebben alleen maar SMART batterijen. Zeker tegenwoordig worden er steeds meer SMART batterijen gemaakt in vergelijking tot batterijen met een non-SMART syteem.
De fietsbatterijen van Ansmann kunnen verschillen tussen SMART en non-SMART systemen. Gaat u een Ansmann fietsbatterij kopen? Kijk dan even goed welke van de twee u nodig heeft voor uw elektrische fiets.
Phylion SMART en non-SMART
Het fietsbatterij merk Phylion staat bekend om het produceren van batterijen met zowel SMART als non-SMART systemen. Bij Phylion batterijen wordt het vaak ook duidelijk aangegeven met een label of de batterij SMART of non-SMART is, maar voor de zekerheid is het altijd goed om dit even na te checken.
De Phylion Wall-ES en SF03 batterijen zijn er zowel in SMART en non-SMART, en dit kan soms voor wat verwarring zorgen tijdens het bestellen. Let dus goed op wanneer u een van deze batterijen wilt bestellen.
De Phylion Wall-E 5-polig was eerst non-SMART. De batterijen die nu worden geproduceerd zien er nog precies hetzelfde uit maar zijn voortaan alleen nog maar te verkrijgen met een SMART systeem. Wanneer u dus nu een nieuwe Phylion Wall-E 5-polig batterij besteld, zult u waarschijnlijk ook een nieuwe SMART-lader nodig hebben. Fietsbatterijen met een SMART systeem kunnen namelijk alleen opgeladen worden met een SMART lader.
Let op! Deze verschillen tussen SMART en non-SMART batterijen gelden alleen voor Phylion producten.
Phylion Laders
Niet alleen Phylion batterijen maar ook hun laders kunnen SMART of non-SMART zijn. SMART laders zijn gemaakt voor het opladen van SMART batterijen en vice versa. Deze opladers communiceren op een bepaalde manier met de SMART of non-SMART batterij.
Uniek: Bij de Phylion 2-polig tulp 42V2A lader is er ook een SMART en non-SMART type. Let dus goed op wanneer u deze Phylion 2-polig tulp 42V2A lader wilt bestellen, dat u eerst kijkt naar uw batterij en of u een SMART of non-SMART type nodig heeft.
Wij hopen u goed geïnformeerd te hebben over het verschil tussen SMART en non-SMART batterijen. Is het u nog steeds niet duidelijk wat voor soort batterij u heeft? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen u graag met het beantwoorden van uw vragen, en het vinden van de juiste fietsbatterij of batterijlader voor uw elektrische fiets.