magnaicons/hamburger

Menu

Verlanglijst

Verken de sprookjesachtige Weser-fietsroute: een reisavontuur vol met natuur en historische bezienswaardigheden

Verken de sprookjesachtige Weser-fietsroute: een reisavontuur vol met natuur en historische bezienswaardigheden
Fietsroutes

24 min leestijd Door Rens

Geplaatst op 17 June 2024 Geplaatst op 17 Jun 2024

Fietsliefhebbers en avonturiers opgelet! Maak je klaar om de betoverende Weser-fietsroute te ontdekken, een schilderachtig pad dat zich uitstrekt langs de kronkelende Weser-rivier in Duitsland. Met zijn combinatie van historische steden, adembenemende landschappen en culturele hoogtepunten, biedt deze route een onvergetelijke ervaring voor iedereen die van fietsen houdt.

 

Fietsroute Noord-West Duitsland

De Weser-fietsroute begint op het punt waar de rivieren de Werra en de Fulda samenkomen in het charmante stadje Hann. Münden. De Werra en de Fulda zijn beide rivieren in Duitsland die samenkomen om de Weser te vormen. De Werra ontspringt in Thüringen, in het centrum van Duitsland, en stroomt door het prachtige landschap van het Thüringer Woud en het Hessische bergland voordat het samenvloeit met de Fulda. De Fulda, ook een zijrivier van de Weser, ontspringt in de Rhön, een bergachtig gebied in het noordoosten van Beieren.

fietsroute noord-west duitsland

Het stroomt door Hessen en vloeit samen met de Werra bij Hann. Münden in Nedersaksen, waar de samenvloeiing het begin vormt van de Weser. Op die plek, te midden van eeuwenoude architectuur en kronkelende steegjes, begint je avontuur langs de oevers van de Weser. Vanaf daar voert het pad je door diverse regio's, elk met zijn eigen unieke karakter en attracties.

 

Natuurlijke, historische, en culturele bezienswaardigheden

Onderweg kom je langs een schat aan historische en culturele bezienswaardigheden. Je fietst bijvoorbeeld door verschillende oude pittoreske dorpen met karakteristieke gevels en charmante pleinen. Ook reis je langs verschillende imposante kastelen en paleizen langs de route, waardoor je je kunt voorstellen hoe het leven er daar eeuwen geleden uit moet hebben gezien. Het is zeker de moeite waard om wat extra tijd vrij te maken om eens van de route af te wijken en enkele kastelen en paleizen van dichterbij te ervaren. Kastelen die dichtbij de weser-fietsroute liggen zijn bijvoorbeeld Schloss Corvey ( in Höxter), Tonenburg (in Höxter), Burg Vlotho (in Vlotho), en Burg an der Weserbrücke (in Beverungen). Schloss Corvey staat zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst!

 

De Weser-fietsroute wordt ook wel de sprookjesroute genoemd!

Rapunzel in Trendelburg en Doornroosje in Sababurg/Zappenburg bij het Reinhardswald

Naast de prachtige natuur en de indrukwekkende kastelen voert de Weser-fietsroute je langs verschillende plaatsen die linken naar enkele van de meest bekende sprookjesfiguren uit de literatuurgeschiedenis.

rapunzel sprookjesroute fiets

De Weser-fietsroute loopt aan het begin tussen Hann. Münden en Bad Karlshafen. Wanneer men daar een klein stukje van de route afwijkt zou u in westelijke richting eerst kasteel Sababurg (ook wel kasteel Zappenburg) en iets ten noorden daarvan kasteel Trendelburg kunnen bezoeken. Kasteel Sababurg wordt ook wel kasteel Zappenburg genoemd, omdat het ontstaan is uit een jachthuis met de naam Zappenburg. Het kasteel bevindt zich in het oerbos van Sababurg. Sababurg zou volgens de legendes het kasteel zijn waar het sprookjesverhaal van Doornroosje heeft plaatsgevonden. Binnenin het Reinhardswald aan de rand van het oerbos Sababurg bevindt zich plosteling het indrukwekkende kasteel Sababurg waar Doornroosje volgens de volksverhalen geleefd zou hebben, en vooral geslapen zou hebben. Het middeleeuwse kasteel ligt op een heuveltop en is in de 15e eeuw ontstaan uit jachthuis Zappenburg.

Iets ten noorden van kasteel Zappenburg vindt u het kasteel Trendelburg. In het kasteel Trendelburg zou zich het verhaal van Rapunzel afgespeeld hebben. De legende van doornroosje en rapunzel hebben verschillende overeenkomsten en het is dan ook niet gek dat Rapunzel lokaal ook wel eens gezien wordt als een alternatieve versie van Doornroosje. Trendelburg beschikt over één zeer hoge toren die ver boven de rest uitsteekt, typisch zoals hoe de toren in het sprookje van Rapunzel vaak omschreven wordt.

 

Assepoester in Polle

Daarnaast wordt het dorp Polle vaak in verband gebracht met het sprookje van Assepoester. Ondanks dat het verhaal van Assepoester met grote waarschijnlijkheid ergens uit Frankrijk en niet uit Polle komt, heeft de sprookjesachtige omgeving ervoor gezorgd dat er in Polle regelmatig een theaterstuk over Assepoester wordt uitgevoerd.

Assepoester fietstocht

Ook komt u verschillende verwijzingen naar Assepoester tegen wanneer u het dorp Polle doorkruist. Bovendien beweert men in Polle dat het huis van Assepoester in Polle zou hebben gestaan en dat het verhaal van het glazen muiltje zich afgespeeld heeft in het kasteel van Polle.

 

De baron von Münchhausen in Bodenwerder

Ook doorkruist de Weser-route het dorpje Bodenwerder, waar in de 18e eeuw de baron von Münchhausen geleefd heeft. De baron werd beroemd om zijn zeer buitengewone en ongeloofwaardige verhalen over zijn extreme en bijzondere leven als soldaat, jager en sportman, die hij tijdens verschillende gelegenheden aan het publiek vertelde. Sommige van deze verhalen werden later door de Duitse schrijver Rudolf Erich Raspe gebruikt als inspiratie voor een boek met de titel "Baron Munchausen’s Narrative of his Marvellous Travels and Campaigns in Russia", gepubliceerd in 1785 in Londen.

Baron von Münchhausen in Bodenwerder

Het boek, dat slechts achtenveertig pagina's telde, werd al snel populair bij het grote publiek en inspireerde Raspe om nieuwe avonturen van de baron te verzinnen. Deze verhalen, hoewel niet terug te voeren op de baron zelf, werden toegevoegd aan de verzameling van wonderbaarlijke geschiedenissen rondom de baron. U kunt zich misschien wel voorstellen hoe deze legendes door de eeuwen heen zijn doorverteld en hoe zij zich door de tijd ontwikkeld hebben. Doordat deze verhalen al eeuwenlang bestaan, hebben zij de cultuur en het erfgoed van de regio beïnvloed. De Weser-fietsroute is dus niet alleen een tocht door prachtige landschappen, maar ook een reis door de tijd, waarbij je wordt ondergedompeld in fascinerende verhalen en legendes uit het verleden.

 

De rattenvanger van Hamelen in Hameln

Tot slot komt de Weser-route langs de stad Hameln, bekend van het beroemde verhaal van de Rattenvanger van Hamelen. Het verhaal van de rattenvanger van Hamelen vertelt over een fluitist die er met zijn muziek voor zorgde dat de stad Hameln van zijn rattenplaag afkwam. Echter werd de fluitist hier vervolgens niet voor betaald zoals hij voor ogen had, waarna er in Hameln een massale kinderverdwijning zou hebben plaatsgevonden op 26 juni 1284.

Rattenvanger van Hamelen fietstocht Weser

Het verhaal is in de loop der eeuwen veel veranderd. Waar in de oudere versies vaak enkel over een kinderverdwijning gesproken wordt, hebben de modernere versies vaak elementen zoals een fluitspelende rattenvanger, een rattenplaag en het weigeren van betaling door het stadsbestuur toegevoegd. Ook is er in de modernere versies soms een happy end aan het verhaal toegevoegd, waarbij de rattenvanger zijn geld krijgt en de kinderen terugbrengt. Hoewel er geen directe bronnen uit de 13e eeuw zijn (de oudste bron stamt uit de 15e eeuw) die deze gebeurtenis bevestigen, wordt aangenomen dat het  verhaal over de verdwijning van de kinderen een historische basis heeft. 

 

Bent u klaar voor deze route, die opgedeeld is in 15 etappes?

We begrijpen natuurlijk dat u de Weser-fietsroute zo snel mogelijk wilt gaan fietsen nu dat u doorheeft hoe leuk en bijzonder deze fietsroute is. Om het voor u overzichtelijk te houden hebben we de route opgedeeld in 15 individuele etappes van afstanden die variëren per etappe binnen een bereik van ongeveer 25 Kilometer tot ongeveer 50 Kilometer per etappe. Afhankelijk van de bezienswaardigheden die er in de buurt zijn en de energie die de route vereist kan een etappe langer of korter in afstand zijn. Aan de hand van het aantal Kilometers dat u wilt fietsen per dag, kunt u er vervolgens voor kiezen om 1 of 2 etappes te fietsen op een dag. Echter zouden wij nog graag benadrukken dat het zeker de moeite waard is om iets langer over de route te doen zodat u de omgeving kunt ontdekken. Van de pittoreske stad Hann. Münden tot aan de levendige havenstad Bremerhaven, elke etappe biedt een nieuw avontuur om te ontdekken! Hieronder volgen nog enkele praktische tips en wat meer informatie over de Weser-fietsroute, waarna we alle etappes in meer detail zullen bespreken.

 

Praktische Tips en Informatie

Voor degenen die deze prachtige route willen verkennen, zouden we u allereerst aanraden om ervoor te zorgen dat u de route gemakkelijk kunt volgen. Of het nu met behulp van een landkaart, een digitale kaart op uw mobiele telefoon, een GPS-apparaat, of aan de hand van markeringen langs de weg is, het is handig om voorbereid de weg op te gaan, zodat u niet snel de weg kwijt raakt. Wanneer u in voren gepland heeft welke afstand u wilt afleggen op een dag, dan zou u eventueel ook al uw overnachting in voren kunnen plannen, echter is dit niet noodzakelijk. Er zijn namelijk tal van handige voorzieningen en accommodaties beschikbaar. Overnachtingsmogelijkheden variëren vaak van gezellige pensions tot comfortabele campings.

Wanneer u eventueel eens van de route af wilt gaan om met behulp van het openbaar vervoer een bezienswaardigheid in de omgeving te bezoeken, dan is het belangrijk om te weten dat niet altijd iedere plek de gehele dag goed te bereiken is. Bevindt u zich in een platteland-omgeving verder weg van de grotere steden, dan is het misschien raadzaam om de mogelijkheden die het openbaar vervoer biedt te controleren voordat u uw plannen maakt. Het kan zomaar zijn dat u bij gebruik van het openbaar vervoer na een bepaalde tijd niet meer gemakkelijk terug op de route komt vanwege gebrek aan ritten. Verder zouden we u vooral graag nog veel plezier toewensen wanneer u besluit deze route te gaan fietsen. Of u nu een doorgewinterde fietser bent of gewoon op zoek bent naar een nieuw avontuur, de Weser-fietsroute heeft voor ieder wat wils: de schoonheid van de natuur, de rijke geschiedenis van de omgeving en het gevoel van vrijheid dat alleen een fietstocht kan bieden.

 

Etappe 1: Van Hann. Münden naar Bad Karlshafen (47,9 Kilometer)

De eerste etappe begint in Hann. Münden, waar de rivieren de Werra en Fulda samenkomen en de rivier de Weser ontstaat. U doorkruist hier de historische stad Hann. Münden en fietst aan de rechterzijde langs de Weser door het Weserbergland naar Bad Karlshafen. Onderweg fietst u eerst door Hemeln, Bursfelde, Oedelsheim, en Lippoldsberg heen. Zowel in Bursfelde als in Lippoldsberg bevindt zich een (benedictijns) klooster waar u eens langsaf zou kunnen fietsen, mocht u zich daarin interesseren. Vervolgens fietst u langs Bodenfelde af en door Wahmbeck heen. Op deze route komt u langs het mooie natuurlandschap rondom de Weser en de kleine havenplaats met terras van Bad Karlshafen.

etappe 1 Weser Route

In Bad Karlshafen bevindt zich daarnaast het Hugenottenmuseum, waarin u meer te weten komt over de Hugenoten die zich in een ver verleden in de streek rondom Bad Karlshafen gevestigd hebben. Mocht u geïnteresseerd zijn om een alternatieve route weg van de Weser rivier, maar door het Reinhardswald te fietsen, dan kan dat. Op deze alternatieve route zou u een sprookjesroute af kunnen leggen door langs kasteel Sababurg en kasteel Trendelburg te fietsen. Volgens de legende zou in kasteel Sababurg Doornroosje geleefd hebben en in kasteel Trendelburg Rapunzel geleefd hebben. Los van de sprookjesverhalen zijn het overigens ook twee mooie kastelen om te zien.

Weser Fahrradtour Trendelburg

 

Etappe 2: Van Bad Karlshafen naar Höxter (23,9 Kilometer)

Na een ontspannen bezoek aan Bad Karlshafen, vervolgt u uw fietstocht langs de rechterzijde van de Weser totdat u ten hoogte van Würgassen naast de L763 over kan steken en verder aan de linkerzijde langs de Weser door kunt fietsen. Vervolgens fietst u door Beverungen heen en blijft u langs de Weser affietsen totdat u na het verlaten van Beverungen aan de rechterzijde een mooi uitzicht heeft op het Fürstenberg kasteel. Wanneer u daar dan doorfietst komt u uit bij de eindbestemming van deze etappe: Höxter. In Höxter zult u verschillende oude gebouwen tegenkomen, waaronder het Benedictijnse kasteel ‘Corvey Castle’.  Corvey Castle is origineel gebouwd in het jaar 822 waarna er in het jaar 885 nog een nieuw deel aan gebouwd werd. Verder staat Corvery Castle op de UNESCO-werelderfgoedlijst. In Höxter is het dus misschien interessant om dit bijzondere kasteel eens te bezoeken.

etappe 2 Weser Route

etappe 2 Weser route

 

Etappe 3: Van Höxter naar Rühle (Rühler Schweiz) (38,9 Kilometer)

De derde etappe voert fietsers vanuit Höxter aan de linkerzijde langs de Weser door naar Holzminden, waar men van de linkerzijde oversteekt naar de rechterzijde van de rivier. U fietst dan door het centrum van Holzminden heen. Holzminden staat bekend om zijn parfumindustrie. Bent u dus nog op zoek naar een goede parfum, dan zou u hier eens kunnen stoppen. Vervolgens fietst u door richting Polle, waar u eventueel met de pond het water kunt oversteken om Polle te bezoeken. In Polle zou volgens de volksverhalen het huis van Assepoester gestaan hebben en nog steeds vindt u veel verwijzingen naar Assepoester binnen Polle. Ook wordt er met regelmaat een theatervoorstelling over het verhaal van Assepoester vertoond. Wanneer u vervolgens doorfietst vindt u ter hoogte van Reileifzen aan uw linkerzijde een mooie rustplaats om even te kunnen ontspannen onderweg, mits het zonnetje schijnt en het een beetje mooi weer is. Wanneer u zich voortbeweegt langs rivier de Weser zult u vervolgens nog door het dorpje Dölmer heen fietsen voordat u op de eindbestemming Rühle (Rühler Schweiz) aankomt.

etappe 3 Weser Route

rustplek etappe 3

 

Etappe 4: Van Rühler Schweiz naar Hameln (32,2 Kilometer)

Vanuit Rühle fietst u door richting Bodenwerder. Bodenwerder is een klein dorpje dat tegenwoordig ook met regelmaat Münchhausenstadt genoemd wordt, wat verwijst naar het verhaal van de ‘liegende’ baron von Münchhausen die in Bodenwerder leefde in 18e eeuw. Bodenwerder is dus de thuisbasis van Baron von Münchhausen, over wiens sterke levensverhalen door de jaren heen veel verschillende boeken en sprookjesverhalen zijn geschreven. Wilt u meer te weten komen over de Baron von Münchhausen? Dan is het misschien leuk om eens het Münchhausenmuseum in Bodenwerder te bezoeken. Wanneer u vervolgens doorfietst doorkruist u het dorp Daspen en fietst u langs de dorpen Hajen, Grohnde, Latferde, en Emmerthal af, om vervolgens het spoor over te steken. Hierna hoef je alleen nog maar langs Tündern af te fietsen om in Hameln uit te komen. Zoals we eerder in deze blog al eens vertelden is Hameln de geboorteplaats van het verhaal van de rattenvanger van Hameln, waarvan verwacht wordt dat deze gebaseerd is op gebeurtenissen die zich in de 13e eeuw in Hameln afgespeeld hebben. Hameln is een relatief grotere plaats in de omgeving, waar dan ook genoeg te doen en te zien is. Zo kunt u bijvoorbeeld eens een kijkje nemen bij het prachtige Hämelschenburg-kasteel. Ook zijn er van mei tot september talloze evenementen die het sprookje van de rattenvanger van Hameln in stand houden.

etappe 4 Weser Route

rustplek etappe 3 rattenvanger van Hamelen

 

Etappe 5: Van Hameln naar Rinteln (28,3 Kilometer)

De vijfde etappe begint in Hameln, de stad van de Rattenvanger, en voert fietsers langs Fischbeck en Hessisch Oldendorf richting Großenwieden. Wanneer je Großenwieden voorbij bent fiets je door Kleinenwieden heen om vervolgens in Rinteln uit te komen. Onderweg langs deze etappe kun je verschillende beeldsculpturen tegenkomen. Ook zit deze etappe vol met mooie natuuromgevingen zoals bijvoorbeeld Auenlandschaft Hohenrode. In Rinteln zou u eens een kijkje kunnen nemen bij het Eulenburg Museum, waarin ze vertellen over de uitgebreide historie van Rinteln en haar omgeving. Zo bieden zij bijvoorbeeld meer informatie over de heksenvervolging in het Weser-gebied, het fort van Rinteln, en de eeuwenoude universiteit van Rinteln.

etappe 5 Weser Route

auenlandschaft

 

Etappe 6: Van Rinteln naar Bad Oeynhausen (26,3 Kilometer)

Voordat u vertrekt uit Rinteln zouden we u nog aanraden om de grote marktplaats van Rinteln te bezoeken. Nadat u heeft kunnen genieten van de charme van Rinteln kunt u verder fietsen richting Eisbergen waar u de brug oversteekt om vervolgens bij de Hildburgstraße links af te slaan. Nadat u de Hildburgstraße ingeslagen bent kunt u een heel stuk rechtdoor fietsen totdat u links het spoor over kunt steken om de Weser rivier te volgen. Vervolgens zal u het spoor een tweede maal moeten kruisen om het dorp Uffeln te bereiken. Wanneer u hier doorfietst kunt u ter hoogte van de A2 de Weser oversteken zodat u links van de rivier uitkomt, waar u Bad Oeynhausen kunt bereiken. Wanneer u hier niet de rivier oversteekt, kunt u later niet meer gemakkelijk oversteken zonder terug te fietsen of een grote omweg te fietsen. Eenmaal in Bad Oeynhausen aangekomen kunt u eventueel een bezoek brengen aan een van de kuuroorden waar Bad Oeynhausen bekend om staat. Ook is de camping en het recreatiepark van DoktorSee dichtbij als u graag onderweg even wilt ontspannen. Bad Oeynhausen is een stad waar veel te beleven is. Zo zou u bijvoorbeeld ook een kijkje kunnen nemen in het culinaire Varieté-theaterhuis van Bad Oeynhausen.

etappe 6 Weser Route

bad oeynhausen bad oeynhausen

 

Etappe 7: Van Bad Oeynhausen naar Petershagen (27,4 Kilometer)

Wanneer u genoeg gezien heeft van Bad Oeynhausen kunt u uw weg voortzetten door de linkerzijde van rivier de Weser opnieuw op te zoeken. Wanneer u deze linkerzijde aanhoudt zal de eerste plaats die u tegenkomt de stad Minden zijn. Minden staat bekend om haar uitstekende waterbeheer. Niet alleen kunt u verschillende watermolens tegenkomen, maar ook beschikt Minden over het eennagrootste aquaduct van Europa. In 1914 werd al een oude kleine kanaalbrug gebouwd van beton om water vanuit het Mittellandkanal over de Wezer heen te leiden en van 1993 tot en met 1998 werd er een nieuwe grote kanaalbrug van staal gebouwd. De nieuwe kanaalbrug van staal is maar liefst 42 meter breed. In totaal zijn de kanaalbruggen samen maar liefst 370 meter lang. Deze kanaalbruggen zorgen ervoor dat schepen via dit kruispunt verschillende richtingen in kunnen. Om deze reden komt er veel schipverkeer door het midden van de stad heen, wat zeer indrukwekkend kan zijn. Wanneer u de Weser-rivier blijft volgen door er links naast te fietsen zult u bij het rivierenkruispunt over moeten steken. Uiteindelijk komt u dan bij Petershagen aan. Wanneer u Petershagen binnenkomt zult u aan de linkerzijde een Hollandse windmolen tegenkomen die u kunt bezoeken.

etappe 7 Weser Route

Minden aquaduct Dutch windmill

 

Etappe 8: Van Petershagen naar Nienburg (50,1 Kilometer)

Na het verkennen van Petershagen, verlaat u aan de Noordelijke zijde het dorp om vervolgens Hopfenberg te doorkruisen en bij Gernheim aan te komen. In het centrum van Gernheim bevindt zich het LWL-Museum Glashütte Gernheim. In dit museum wordt de historie van de kunst van het glasblazen tentoongesteld. Ook kunt u ambachtelijke glasblazers in de praktijk te werk zien gaan. Wanneer u Gernheim verlaat fietst u door richting Glissen waar u rechts afslaat net voordat u Glissen binnenkomt. U kunt dan over een dijk over het water heen fietsen om vervolgens verder in Noordelijke richting te fietsen tot u bij Großenheerse aankomt. In Großenheerse vindt u een windmolen uit het jaar 1836 met een opvangplaats die eten en drinken aanbiedt. Nadat u door Großenheerse gefietst bent vervolgt u de route door in oostelijke richting te fietsen en vervolgens aan de linkerzijde van de Weser verder in noordelijke richting te gaan. U komt dan door het dorp Buchholz. Ook in Buchholz vindt u een restaurant café die ideaal is als pauzeplek om bijvoorbeeld even te lunchen. wanneer u Buchholz doorkruist heeft, dan fietst u door langs de Weser om vervolgens langs Müsleringen richting Schlüsselburg te fietsen. Hier zou u eventueel langs de oude kerk uit het jaar 1585 kunnen fietsen. De route gaat verder langs de Wezer en doorkruist Stolzenau om vervolgens ten hoogte van Landesbergen de rivier over te steken en aan de rechterzijde van de Weser door te fietsen. Fiets verder langs de rivier door Estorf heen waarna je linksaf gaat richting Leeseringen.  Bij Leeseringen ga je rechtsaf en steek je het spoor over om vervolgens linksaf te gaan. Wanneer je in deze richting blijft fietsen zul je in Nienburg/Weser aankomen waar deze etappe ten einde komt. Nienburg/Weser is een grotere plaats waar genoeg mogelijkheden zijn voor recreatie en overnachting.

etappe 8 Weser Route

Petershagen naar Nienburg

 

Etappe 9: Van Nienburg naar Hoya (36,8 Kilometer)

Etappe 9 leidt de route verder aan de westelijke zijde van Nienburg/Weser waar men over de brug over de Weser heen fietst en vervolgens direct rechts af gaat. U fietst dan aan de linkerzijde dicht langs de Weser langs de dorpen Marklohe en Mehlbergen af. De Weser buigt hier sterk in een slingerende vorm, waardoor u in een grote bocht rechtsaf aankomt bij de brug waarmee u Drakenburg binnenkomt. Als u Drakenburg binnenkomt fietst u direct linksaf langs de rivier. Wanneer u de rivier blijft volgen, dan fietst u door Rohrsen heen waarna u voor enige tijd geen dorpen meer tegenkomt. Ten hoogte van Schweringen steekt u de brug over, waarna u rechtsaf richting Bücken fietst waar u de grote oude Stiftskirche terugvindt. Tot slot fietst u verder in noordelijke richting waarna u aankomt in Hoya.

etappe 9 Weser Route

Petershagen naar Nienburg

 

Etappe 10: Van Hoya naar Langwedel (34 Kilometer)

Vanuit Hoya fietsen reizigers verder door het schilderachtige landschap van de Weser naar Langwedel. Deze route bevat vooral veel natuur en relatief weinig dorpen en steden. De route gaat door Magelsen en Oiste heen. Dit zijn twee dorpen zo klein dat u er bijna direct weer uit fietst nadat u er binnenkomt. Na Oiste fietst u richting de Weser om daar de brug over te steken en rechtsaf door Groß Hutbergen langs Hönisch af, waar u bij de volgende brug de Alte Aller en de Aller rivieren oversteekt en in Verden (Aller) aankomt. Het oude kathedraal en het stadhuis van Verden (Aller) zijn beiden erg mooi om te zien, ondanks dat er in 2017 iemand met zijn auto het stadhuis binnenreed en het stadhuis in brand probeerde te steken. Gelukkig heeft men het grootste deel van de schade kunnen herstellen. Wanneer u genoeg heeft gezien van Verden (Aller), dan gaat de route vervolgens verder richting Eissel. U fietst door Eissel heen waardoor u rechts het kanaal uitkomt en uiteindelijk rechtsaf gaat om de eindbestemming Daverden bij Langwedel te bereiken.

etappe 10 Weser Route

Hoya naar Langwedel

 

Etappe 11: Van Langwedel naar Bremen (46,1 Kilometer)

De elfde etappe voert fietsers door charmante stadjes zoals Achim en Thedinghausen naar het grote Bremen, bekend om zijn historische stadscentrum en de beroemde Bremer Stadsmuzikanten. Omdat u op deze route niet veel grote dorpen tegenkomt waarvoor u van uw route hoeft af te wijken voordat u in Bremen aankomt is deze etappe vrij lang in afstand. Allereerst vervolgt u de route door vanuit Langwedel richting het Schleusenkanal Langwedel te fietsen, waar u rechtsaf gaat. U volgt deze weg totdat u in Achim aankomt waar het kanaal zich samenvoegt met de Weser. Voordat u Achim bezoekt kunt u ook ten hoogte van etelsen kort van de route afwijken om Schloß Etelsen te bezoeken. Dit is een oud gebouw uit de renaissance-periode. Wanneer u later Achim bereikt steekt u de brug over om richting Thedinghausen te fietsen. Vanuit Thedinghausen fietst u richting Dibbersen en vervolgens door Ahausen heen om bij Dreye uit te komen. Dreye is een dorp aan de rand van de grote stad Bremen. Wanneer u in dezelfde richting doorfietst langs de Weser komt u vanzelf uit bij de eindbestemming van deze etappe, namelijk het centrum van Bremen.

etappe 11 Weser Route

Schloss etelsen Bremen

 

Etappe 12: Van Bremen naar Brake (Unterweser) (54,6 Kilometer)

Na het verkennen van Bremen fietsen reizigers langs de Weser richting Brake (Unterweser), waar ze het maritieme verleden van de regio kunnen verkennen. Ook bij deze etappe legt u een vrij grote afstand af, dit is mede doordat er betrekkelijk weinig bezienswaardigheden zijn waarvoor u flink van de route hoeft af te wijken. Ondanks dat er weinig bezienswaardigheden zijn, brengt de route u wel langs mooie kleine havenplaatsen die soms nog een zeer ambachtelijke stijl hebben. De route start wanneer u in het centrum van Bremen de brug oversteekt om aan de linkerzijde van de rivier richting Lemwerder te fietsen. Vervolgens fietst u door verschillende kleine dorpjes heen zoals Bardenfleth, Ganspe, en Ranzenbüttel. Vervolgens kunt u doorfietsen richting Ohrt, waar u Melkhus Berne Ohrt vindt, die op ambachtelijke wijze verschillende soorten zuivelproducten maakt zoals ijs en melk. Vervolgens gaat u na Ohrt linksaf en vervolgens rechtsaf richting Huntebrück. Bij Huntebrück steekt u de brug over en vervolgt u uw weg totdat u Elsfleth bereikt, een groter dorp met een kleine aanlegplaats voor boten. Wanneer u uw weg vervolgt, fietst u door Oberhammelwarden heen om vervolgens de eindbestemming Brake (Unterweser) te bereiken. Ook in Brake (Unterweser) vindt u verschillende aanlegplaatsen voor boten. 

etappe 12 Weser Route

Melkhus Berne Ohrt Brake Haven

 

Etappe 13: Van Brake (Unterweser) naar Bremerhaven (33,3 Kilometer)

De laatste drie etappes zullen gemiddeld per etappe een minder grote afstand afleggen als de vorige twee etappes. De dertiende etappe voert fietsers langs de Weser vanuit Brake (Unterweser) naar Bremerhaven, een stad met een grote industriële haven en een bijzondere historische vuurtoren. Deze etappe is zeer gemakkelijk te navigeren. Vanuit Brake (Unterweser) fietst u namelijk de hele etappe in noordelijke richting aan de linkerzijde langs rivier de Weser af. U fietst dan door Rodenkirchen en Nordenham, om vervolgens bij Nordenham met de veerboot over te steken naar Bremerhaven. In het verleden is het niet altijd mogelijk geweest om met een pinpas of credit card te betalen voor de veerboot. We zouden u dan ook graag waarschuwen dat het wellicht handig is om in een van de plaatsen eerder op de route contant geld te pinnen indien dat nodig is. Zo weet u zeker dat u voor de veerboot kunt betalen. Wanneer u Bremerhaven binnenkomt zal de grote haven u meteen opvallen. De zeevaart zit diep geworteld in de historie van Bremerhaven, wat grotendeels te verklaren is door haar gunstige ligging aan de Weser-rivier, de Waddenzee, en de Noordzee. Bremerhaven heeft zelfs zijn eigen maritieme academie. Verder is Bremerhaven een zeer leuke stad om te ontdekken, met verschillende historische bezienswaardigheden, een reuzenrad en diverse andere recreatieve mogelijkheden.

etappe 12 Weser Route

Veerboot Brake Bremerhaven Bremerhaven Bremerhaven

 

Etappe 14: Van Bremerhaven naar Dorum-Neufeld (28,7 Kilometer)

Na het verkennen van Bremerhaven fietst u langs de kust van de waddenzee en de noordzee in noordelijke richting langs Wremen om vervolgens bij Dorum-Neufeld aan te komen. Dorum-Neufeld is een klein dorp met een haventje en direct uitzicht op zee. Aangezien er niet veel bezienswaardigheden in de buurt zijn en deze etappe zich vooral focust op het uitzicht op zee zou u ervoor kunnen kiezen om de laatste twee etappes te combineren. Dit biedt u ook meer mogelijkheden voor uw overnachting, aangezien de laatste etappe u naar een grotere plaats brengt waar meer voorzieningen aanwezig zijn.

etappe 14 Weser Route

 

Etappe 15: Van Dorum-Neufeld naar Cuxhaven (24,4 Kilometer)

De laatste etappe brengt u u langs de kust van de Noordzee naar Cuxhaven, waar u kunt genieten van het maritieme erfgoed van de regio. Vanaf Dorum-Neufeld fietst u langs de kust in noordelijke richting door Berensch en Arensch. In Arensch vindt u Melkhus Arensch, wat vergelijkbaar is met het ambachtelijke Melkhus dat u tegenkomt in etappe 12 van deze fietsvakantie en waar ze verschillende ambachtelijke zuivelproducten aanbieden. Dit kan bijvoorbeeld een mooie plek zijn om van het uitzicht op zee te genieten onder genot van een ijsje. Vervolgens zet de route zich voort richting het Wernerwald, waar u door de bossen heen fietst totdat u u links afslaat wanneer u bij Sahlenburg aankomt. Direct aan de kust vindt u daar het Wattenmeer-Besucherzentrum, een museum met drie verdiepingen waar voor ieder iets interessants te leren is over de Waddenzee en de kust van Cuxhaven. Verder bieden ze een prachtig uitzicht vanuit panorama-ramen en worden er aquaria tentoongesteld die de typische flora en fauna van de Waddenzee laten zien. Mocht u hierin geïnteresseerd zijn, dan is het museum wellicht een bezoekje waard. Belangrijk om te weten is dat u zich in deze omgeving door verschillende stilte-gebieden heen beweegt. Lokaal wordt het gewaardeerd als hier respectvol mee omgegaan wordt. Vervolgens fietst u verder langs de kust richting Cuxhaven om het bekende Kugelbake te bezoeken. Dit is een historisch baken voor de scheepvaart in Cuxhaven en symboliseert het einde van deze etappe en de volledige sprookjesroute.

etappe 15 Weser Route

Wattenmeer-Besucherzentrum

 

Veel fietsplezier!

Wij hopen dat deze route u veel fietsplezier kan brengen en u  en uw dierbaren veel waardevolle herinneringen brengt. Mocht u nou onderweg andere bijzondere dingen tegengekomen zijn die niet in deze blog vermeld zijn, dan horen wij het natuurlijk graag. We zijn altijd gedreven om de kwaliteit van onze fietsroutes te verbeteren zodat u een onvergetelijke vakantie tegemoet kunt gaan! Heeft u deze fietsroute afgelegd, dan zou het geweldig zijn als u een review achterlaat om te laten weten hoe het u bevallen is! Heeft u minder leuke ervaringen met deze fietsroute? Meld het dan gerust bij onze klantenservice zodat wij de kwaliteit van de route kunnen blijven verbeteren!

Product is toegevoegd aan uw winkelwagen

Subtotaal van uw bestelling

Bestel nu! Bekijk winkelwagen magnaicons/cart