Je Avontuur Begint Hier: Tips voor een Onvergetelijke Fietsvakantie
Wist je dat Belgen in 2023 samen maar liefst 23 miljoen reizen maakten? Dit is 2,2% meer dan het aantal reizen in het recordjaar van 2019. Ook zijn fietsvakanties heel erg populair. Ga jij ook op fietsvakantie? Lees dan zeker deze blog met tips geschreven door onze experts!
Inhoudsopgave
- 1. Batterij check: klaar voor je avontuur?
- Je oplader
- De temperatuur
- 2. Route op maat: kies je eigen weg
- 3. Op avontuur: neem je e-bike mee op reis, maar hoe?
- 4. Nooit meer verdwalen op de fiets? Gebruik navigatie!
- 5. Batterijbescherming: een droge fietsbatterij garandeert fietsplezier
- 6. Veilig op weg: fietsen zonder zorgen
- 7. Dag zadelpijn, Hallo comfort!
1. Batterij check: klaar voor je avontuur?
De fietsbatterij is één van de belangrijkste onderdelen van je e-bike. De batterij voorziet de fietsmotor namelijk van stroom. Zonder deze rijondersteuning kan een e-bike wel gebruikt worden, maar je zal meer moeite moeten doen dan met een normale fiets. Een e-bike weegt namelijk al snel meer dan twintig kilo. Daarnaast wordt in veel gevallen de fietsverlichting ook voorzien van stroom door de batterij.
Er zijn een aantal punten die je kunt controleren aan je batterij, waardoor je fietsvakantie soepel verloopt en je geen vervelende verrassingen tegenkomt onderweg, zoals een batterij die niet goed oplaadt. De volgende punten kun je gemakkelijk zelf controleren:
Als je tijdens het testen minder kilometers kunt afleggen dan je wilt op vakantie, overweeg dan om je batterij te vervangen of een reservebatterij mee te nemen. Een reservebatterij biedt extra zekerheid en maakt langere afstanden mogelijk. Bekijk onze fietsbatterijen hier.
Je oplader
Op vakantie wil je natuurlijk dat je e-bike batterij goed opgeladen kan worden, zodat je e-bike iedere dag weer klaar is voor een nieuwe rit. Controleer of je accu nog volledig oplaadt met je huidige oplader. Wanneer je jouw huidige oplader in het stopcontact stopt hoort er een groen lampje te gaan branden. Als je dan de oplader aansluit aan de batterij, kleurt het lampje op de oplader rood. Indien jouw batterij beschikt over een LED-indicator is het verstandig om regelmatig te kijken of deze oploopt, wat een indicatie is dat de fietsbatterij wordt opgeladen. Er is één kleine uitzondering, op de officiële Bosch lader zit geen indicatielampje, in dat geval kun je kijken of de fietsbatterij opgeladen wordt aan de hand van de LED-indicator.
Onze accu-expert Steve raadt aan om de fietsbatterij op te laden op een donkere en droge plek, om te voorkomen dat de fietsbatterij te warm wordt of dat er vochtschade ontstaat. Als jouw e-bike batterij goed oplaadt, is deze gereed voor jouw fietsvakantie. Laadt de accu niet goed op? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice, wij helpen je graag aan een zorgeloze fietsvakantie! Als je wil dat je e-bike batterij sneller oplaadt, raden wij een snellader aan. Met een snellader maak je van elke pitstop een flitsbezoek, waardoor je weer snel klaar bent om op pad te gaan. Verder hebben we nog een tip wat betreft het opladen van je accu. Als je op fietsvakantie gaat is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de stekker van uw oplader ook in het stopcontact past van het desbetreffende land waar je vakantie heen gaat. Zorg daarom dat je een wereldstekker mee neemt als je naar het buitenland gaat. Het zou namelijk erg vervelend zijn als je op bestemming bent met een lege e-bike batterij en je kan de fietsbatterij niet opladen.
De temperatuur
Als je fietsbatterij tijdens het opladen te warm wordt, kan dit een eerste teken zijn van problemen of een verminderde levensduur. Naarmate accu’s ouder worden, neemt de interne weerstand van de stroom toe. Dit houdt in dat de fietsbatterij meer moeite heeft om de stroom efficiënt op te slaan en dus een afnemende capaciteit. Zorg ervoor dat de fietsbatterij tijdens het opladen en het stallen van je fiets niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht, dit kan de levensduur verkorten. De lithium-ion-cellen die terug te vinden zijn in de meeste fietsbatterijen ontwikkelen hun optimale functionaliteit en capaciteit slechts in een bepaalde temperatuur (12 Vragen Over de eBike-batterij).
2. Route op maat: kies je eigen weg
Daarnaast is het goed om vooraf te bepalen hoeveel kilometer je per dag wilt fietsen. Door een realistisch aantal kilometers per dag in te plannen, voorkom je blessures. Daarnaast kun je jezelf en je fietsbatterij goed voorbereiden op de volgende dag, zo kun je genoeg eten en drinken meenemen en ervoor zorgen dat de fietsbatterij voldoende is opgeladen. Gevaarlijke wegen kunnen op deze manier vermeden worden en je kunt de routes zo inplannen dat je iedere dag voor zonsondergang op je bestemming bent aangekomen. Er zijn allerlei fietsroutes te vinden, van lange routes voor de avonturiers tot korte routes voor wie liever geen lange verhalen vertelt na de vakantie. Er zijn allerlei fietsroutes beschikbaar, van kort tot lang, door verschillende gebieden in zowel Nederland als onze buurlanden. Klik hier om onze fietsroutes te bekijken en kies er een die bij je past.
3. Op avontuur: neem je e-bike mee op reis, maar hoe?
Als je liever niet naar je vakantieadres fietst of je e-bike mee wilt nemen naar het buitenland, kun je deze gemakkelijk achter op de auto, caravan of camper meenemen. Een stevige fietsendrager is dan onmisbaar. De fietsendragers die in Nederland worden verkocht voldoen aan alle moderne veiligheidseisen, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een fietsendrager.
Er zijn verschillende manieren om fietsen te vervoeren op een fietsendrager. De meest voorkomende manier is door een fietsendrager op de trekhaak van de auto te plaatsen. Als je van plan bent om fietsen met een drager op de trekhaak te vervoeren, is het goed om de maximale kogeldruk van de trekhaak te controleren. De kogeldruk is het maximale gewicht dat de trekhaak in verticale richting kan dragen en is meestal te vinden op de trekhaak zelf of in de autopapieren. Houd rekening met het gewicht van je fietsen en de fietsendrager. Controleer ook het maximale gewicht van de fietsendrager om te zien of deze geschikt is voor jouw fietsen. Vergeet niet, je trekhaak is sterk, maar hij is geen bodybuilder!
Wanneer je de drager met fietsen hebt bevestigd op de trekhaak van de auto, moet je met een paar dingen rekening houden:
Het wordt aanbevolen om de fietsbatterij van je e-bike te verwijderen tijdens je reis naar je vakantiebestemming. Een fietsbatterij die nog bevestigd zit op een fiets is aantrekkelijk voor dieven. Daarnaast biedt het verwijderen van de accu extra bescherming tegen extreme weersomstandigheden zoals zware regenval of hoge temperaturen.
Gebruik een speciale batterijtas om je fietsbatterij maximaal te beschermen tegen beschadigingen onderweg. Het beschermen van je batterij verlengt de levensduur en zorgt ervoor dat je langer kunt genieten van dezelfde fietsbatterij. Wanneer je een tweede batterij als reservebatterij meeneemt op vakantie, wordt aanbevolen om deze in een batterijtas te vervoeren. Hierdoor wordt de batterij tijdens de reis goed beschermt.
4. Nooit meer verdwalen op de fiets? Gebruik navigatie!
Op de fiets, en zeker op vakantie, wil je graag nieuwe plekken ontdekken. Navigatie speelt hierbij een belangrijke rol. Ben jij net als wij niet zo goed in kaartlezen of wil je geen ouderwetse kaart meenemen? Dan is een fietscomputer met navigatie ideaal. In het buitenland zijn wegen en plaatsen vaak minder goed aangegeven en er zijn minder routeborden voor fietsers, dus nauwkeurige navigatie is essentieel voor een fietsvakantie buiten Nederland.
Een fietscomputer toont niet alleen de route die je nog moet afleggen, maar ook hoelang dit gaat duren. Hierdoor kun je makkelijk je route inkorten als het weer omslaat of als je geplande route toch te lang blijkt. Als je je fiets onbewaakt achterlaat, is het verstandig om het display van de fiets te verwijderen om diefstal en schade te voorkomen.
5. Batterijbescherming: een droge fietsbatterij garandeert fietsplezier
Naast het beschermen van de batterij tegen verschillende weersomstandigheden, is het verstandig om jezelf hier ook goed op voor te bereiden. Neem comfortabele kleding, stevige schoenen en een waterdichte jas of poncho mee, voor het geval de weersomstandigheden onverwacht omslaan.
6. Veilig op weg: fietsen zonder zorgen
Tijdens het reizen kan er van alles gebeuren, vooral als je per fiets reist. Onbekend terrein kan onverwachte gevaren met zich meebrengen zoals boomwortels, scherpe bochten en andere mogelijke obstakels. Een helm biedt essentiële bescherming voor het hoofd bij een val, waardoor de kans op ernstige hoofdletsels wordt verminderd. Plan je om drukkere gebieden te bezoeken? Dan zijn stevige fietsspiegels een aanrader, zodat je het verkeer achter je goed in de gaten kunt houden. Door fietsspiegels te gebruiken kun je zien wie er achter je aan fietst, zodat je genoeg tijd hebt om te glimlachen en je hand uit te steken. Goede fietsverlichting zorgt ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers, vooral in het donker, bij schemering of tijdens slecht weer. Wegen en fietspaden zijn in het buitenland niet altijd zo goed verlicht. Wanneer je je op onbekend terrein begeeft is een kwalitatieve koplamp een goede hulp om de weg voor je te zien. Daarnaast is fietsverlichting in veel landen verplicht, zorg dus dat dit in orde is voordat je op fietsvakantie gaat!
Met een EHBO-kit bij de hand ben je altijd in staat om effectief te reageren op noodgevallen en ongelukjes tijdens het fietsen.
7. Dag zadelpijn, Hallo comfort!
Zadelpijn kan een grote spelbreker zijn tijdens een fietsvakantie, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om het te voorkomen. Hier zijn enkele tips om je rit comfortabeler te maken en zadelpijn te vermijden:
- Kies het juiste zadel: Een goed zadel is cruciaal. Veel fietsers kiezen voor een te zacht en dik zadel, wat kan leiden tot afgeknelde bloedvaten en zenuwen. Een harder zadel dat je gewicht op je zitbotjes ondersteunt, is vaak een betere keuze.
- Zadel- en stuurafstelling: Een juiste zadel- en stuurafstelling is essentieel voor een goede houding op de fiets. Zorg ervoor dat je zadel horizontaal staat en dat de hoogte en positie van het stuur goed zijn afgesteld. Dit helpt om drukpunten te minimaliseren en zorgt voor een evenwichtige verdeling van je gewicht.
- Beweeg regelmatig: Sta af en toe op de trappers om de bloedcirculatie in je billen te bevorderen. Dit helpt om drukpunten te verlichten en voorkomt dat zenuwen afgekneld raken. Door regelmatig te bewegen, geef je je lichaam de kans om te herstellen tijdens het fietsen.
- Bouw geleidelijk op: Laat je lichaam wennen aan langere fietstochten door geleidelijk de afstand op te bouwen. Begin met kortere ritten en verleng ze stapsgewijs. Dit helpt je lichaam zich aan te passen aan de belasting en voorkomt zadelpijn door overbelasting.
Een goede voorbereiding is essentieel voor een zorgeloze fietsvakantie met je e-bike. Controleer de prestaties van je fietsbatterij, plan je routes zorgvuldig en houd rekening met het terrein en de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat je fietsendrager aan alle veiligheidseisen voldoet en gebruik een fietscomputer voor navigatiegemak. Met deze tips kun je optimaal genieten van je fietsvakantie. Een goed voorbereide fietser is een gelukkige fietser. En onthoud: het mooiste aan een fietsvakantie is dat je nooit hoeft te tanken! Goede reis en veel fietsplezier!