Hoe veilig zijn fietsbatterijen?
- Twijfelt u of uw fietsbatterij misschien licht beschadigd of zelfs volledig defect is? Of vraagt u zich af wat de gevaren zijn van beschadigingen aan een fietsaccu? Dan kunt u hier meer informatie vinden over fietsaccu schade en hoe u weet of uw fietsaccu beschadigt is. Daarnaast vindt u hier ook meer over de meest voorkomende oorzaken van fietsaccu schade. Hier vindt u dus alles over fietsaccu schade en hoe u hiermee het beste om kunt gaan!
Kan een fietsbatterij spontaan ontbranden?
Een fietsaccu kan niet zomaar uit het niets ontbranden. Er is dan ook geen reden tot paniek voor mensen die in het bezit zijn van een elektrische fiets. In de gevallen dat de fietsaccu ontbrandt, wordt dit veroorzaakt door kortsluiting in de fietsaccu. Vaak ontstaat dit door het laten vallen van de accu, een verkeersongeluk, of een onjuist toegepaste revisie van de accu. Echter kan een fietsaccu niet zomaar ontbranden als de fiets accu geen beschadigingen heeft opgelopen.
Heeft u uw fietsaccu wel laten vallen? Dan is het belangrijk om in de gaten te houden hoeveel schade de accu heeft opgelopen. Het kan namelijk zo zijn dat er aan de buitenkant geen schade waarneembaar is, maar er aan de binnenkant toch genoeg schade is om mogelijk kortsluiting en in enkele uitzonderlijke gevallen vervolgens ontbranding te veroorzaken. In combinatie met extreem hoge temperaturen kan een fietsaccu dan iets sneller vlam vatten. Op deze pagina leest u meer over waar u het beste op kunt letten om veilig met uw fietsaccu om te gaan.
Is mijn fietsbatterij kapot?
Uw fietsaccu kan schade oplopen door bijvoorbeeld een ongeluk of een valpartij. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld ook waterschade en extreme temperaturen ervoor zorgen dat een fietsaccu niet meer goed werkt. U zult dit merken doordat bijvoorbeeld de actieradius van uw fietsaccu snel afneemt. Het zou dus kunnen dat u met verloop van tijd een steeds minder lange afstand met een volledig opgeladen accu af kunt leggen. Daarnaast kan het opladen van de fiets accu mogelijk meer tijdrovend zijn en soms kunt u de accu ook niet eens meer volledig opladen. In een enkel geval kunt u de fietsaccu zelfs helemaal niet meer opladen. In dit geval is het belangrijk om uit te vinden of de fietsaccu zelf of de acculader kapot is. Een acculader is namelijk een stuk goedkoper om te vervangen. Bij valschade of een verkeersongeluk kan een fiets accu flink beschadigd raken. Vaak is deze schade vanaf de buitenkant niet waar te nemen. De schade bevindt zich echter vaker aan de binnenkant. Als de accucellen aan de binnenkant van uw fietsaccu te veel verschuiven of beschadigd raken kan dit namelijk kortsluiting veroorzaken.
Als uw fiets accu kapot is kunt u er vervolgens voor kiezen om een nieuwe elektrische fiets aan te schaffen, maar vaak is het voordeliger om uw fiets accu te vervangen.
Hoe kan mijn fietsbatterij kapot gaan?
Het kapot gaan van een fietsaccu kan veel verschillende oorzaken hebben. Echter zijn er enkele oorzaken die er relatief vaak voor zorgen dat een fietsaccu kapot gaat. Zo kan een fiets accu bijvoorbeeld lichte schade oplopen of zelfs kapot gaan door:
- Waterschade
- Extreme temperaturen
- Een slechte reparatie/revisie
- Valschade/verkeersongelukken
Hoe weet je of je fietsbatterij kapot is?
Een kapotte of beschadigde accu heeft vaak één of meer typische kenmerken van een beschadigde accu. Als uw accu beschadigd is kunt u dit achterhalen door te kijken of uw accu voldoet aan de volgende indicatoren:
- Actieradius neemt zeer snel af
- Opladen kost meer tijd
- Volledig opladen kan niet meer
- Schade aan de buitenkant (krassen) of binnenkant (verschoven accucellen)
- Opladen gaat niet meer
Hoe veilig is mijn beschadigde batterij?
Heeft uw accu duidelijke schade vanwege bijvoorbeeld een val of aanrijding, dan gaat dit samen met een verhoogde kans op brandschade. Afhankelijk van de hoeveelheid schade en de plek van de schade zorgt een fietsaccu voor meer of minder risico op brand. Ook het reviseren van een fietsaccu leidt tot een grotere kans dat een fietsaccu ontbrandt. Echter is het moeilijk om met zekerheid te bepalen wanneer een beschadigde accu mogelijk wel of niet een brandgevaar oplevert. In een dergelijke situatie is het belangrijk om geen risico te nemen en de fietsaccu te vervangen. Wanneer een fietsaccu ontvlamt kan dit namelijk tot zeer gevaarlijke situaties leiden. Zo komt het ook steeds vaker voor dat er een brand ontstaat vanwege een beschadigde of gereviseerde fietsaccu. In het jaar 2020 werd zelfs 3,7% van alle branden in Nederland veroorzaakt door accu’s of batterijen. Onjuist uitgevoerde revisies en schade
aan fietsaccu’s spelen hier een rol in.
Let dus goed op dat uw accu geen interne valschade heeft. Als u uw fietsaccu heeft laten vallen is het belangrijk dat u controleert of de fietsaccu niet buitengewoon heet wordt wanneer u deze gebruikt. Een accu die buitengewoon heet wordt zou namelijk kunnen duiden op een verschuiving van de accucellen van de fietsaccu. In het geval dat uw fietsaccu bij lichte beschadigingen toch vlam vat ondanks de zekere voorzorgsmaatregelen, dan is het belangrijk dat u uw fietsaccu niet probeert te blussen met water. Het blussen met water kan bij de meeste fietsaccu’s (Lithium-Ion accu’s) mogelijk tot een chemische reactie leiden waardoor de vlammen nog groter worden.
Fietsbatterij Revisie: Brandgevaar
Het reviseren van een fiets accu kan leiden tot een hogere kans op accu ontbranding. Het komt veelvuldig voor dat een fietsaccu niet op de juiste wijze gereviseerd wordt, doordat er veel verschil in deskundigheid zit tussen verschillende revisie-locaties. De kans op kortsluiting is hierdoor groter, waardoor men ook meer risico op ontbranding van de fietsaccu loopt. Daarnaast is het belangrijk om nooit zelf te gaan proberen een fietsaccu te reviseren. Dit levert grote risico's op en kan tot zeer ernstige situaties leiden.
Twijfelt u over de veiligheid van uw fietsaccu? Of zou u graag advies willen over hoe u het beste om kunt gaan met een beschadigde fiets accu? Dan bent u altijd van harte welkom bij onze klantenservice. Zij kunnen u meer vertellen over het omgaan met beschadigde accu’s en eventueel de opruiming/afvoering van een kapotte accu.